Welcome Message

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ....

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

Μη βιαστείτε να αγοράσετε αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-4

Η επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, όσον αφορά τα ιδιωτικά κανάλια, από τις 18 Ιουνίου ήρθε και στην Αθήνα! Σύμφωνα με την ενημέρωση που μας έχουν δώσει, όλοι εμείς που θέλουμε να παρακολουθήσουμε τα ιδιωτικά κανάλια στην ψηφιακή τους μορφή, θα πρέπει να αγοράσουμε αποκωδικοποιητές DVB-T που να υποστηρίζουν το πρότυπο MPEG-4...


Εδώ και λίγα χρόνια εκπέμπουν ψηφιακά ήδη 4 κανάλια στην Ελλάδα. 3 κανάλια της ΕΡΤ και ένα Κυπριακό. Για να μπορούμε να δούμε αυτά τα κανάλια χρειάζεται να έχουμε έναν αποκωδικοποιητή DVB-T MPEG-2, είτε σε μορφή κάρτα τηλεόρασης του υπολογιστή, είτε σε μορφή ξεχωριστής συσκευής, είτε ενσωματωμένο στην τηλεόραση. Όλα καλά λοιπόν μέχρι εκεί ώσπου ήρθε η Digea που ανέλαβε την διαδικασία της μετάβασης κάποιων ιδιωτικών καναλιών στην ψηφιακή τηλεόραση. Πρόκειται για τα κανάλια ΑΝΤ1, MEGA, ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ TV, STAR, ΣΚΑΪ, ALTER, ALPHA.
Όμως για να μπορέσουμε να δούμε αυτά τα κανάλια δεν αρκούσε ο αποκωδικοποιητής που ήδη είχαμε αποκτήσει κάποιοι για να βλέπουμε τα ψηφιακά της ΕΡΤ. Όπως όλοι λένε πρέπει να αγοράσουμε έναν αποκωδικοποιητή, ή κάρτα τηλεόρασης ή τηλεόραση με ενσωματωμένο αποκωδικοποιητή που να υποστηρίζει το πρότυπο MPEG-4, μιας και η Digea αποφάσισε να κωδικοποιήσει το σήμα σύμφωνα με αυτό το πρότυπο.

Διαβάζοντας στο διαδίκτυο, παρατήρησα μία περίπτωση ενός που είχε 2 τηλεοράσεις με ενσωματωμένο δέκτη DVB-T MPEG-2 και που κατάφερε να δει τα ψηφιακά κανάλια της Digea, με εικόνα και ήχο κανονικότατα! Έχω κι εγώ στο σπίτι μου 2 υπολογιστές με κάρτες τηλεόρασης, οι οποίες και οι 2 υποστηρίζουν MPEG-2 και υποτίθεται πως δεν θα έπρεπε να μπορούμε να δούμε αυτά τα κανάλια και πως θα έπρεπε να αγοράσουμε άλλους δέκτες για να το καταφέρουμε. Όμως τελικά ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ 2 ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ βλέπουμε κανονικά αυτά τα κανάλια παρόλο που έχουμε αποκωδικοποιητές για MPEG-2 ΚΑΙ ΟΧΙ ΓΙΑ MPEG-4!

Δεν ισχυρίζομαι πως όλοι όσοι έχετε δέκτη για MPEG-2, θα μπορέσετε να δείτε αυτά τα κανάλια, όμως πριν μπείτε στον κόπο και στα έξοδα να αγοράσετε άλλο αποκωδικοποιητή, καλύτερα να μπείτε στον μικρότερο κόπο να κάνετε μία αναζήτηση από τον MPEG-2 που έχετε μήπως και πιάσετε κανονικά ήχο και εικόνα από τα κανάλια αυτά.

Γενικά δεν χρειάζεται να βιαστείτε για τους εξής λόγους:

1. Η ποιότητα εικόνας είναι μεν καλύτερη, αλλά όχι και εντυπωσιακά καλύτερη και ειδικά αν έχετε καλό αναλογικό σήμα στα κανάλια που ανέφερα πριν, τότε η διαφορά στα μάτια σας θα είναι ελάχιστη ως μηδαμινή.
2. Το αναλογικό σήμα θα συνεχίσει να εκπέμπεται μέχρι και το τέλος του 2012.
3. Το HD που θα κάνει φανερή την διαφορά στην ποιότητα αναλογικού-ψηφιακού, φαίνεται πως αργεί ακόμα στην Ελλάδα.
4. Αν έχετε ήδη αποκωδικοποιητή για MPEG-2, μπορεί και να μπορείτε να δείτε ήδη τα ψηφιακά κανάλια.

Δεν ξέρω για ποιό λόγο δεν μας έχει ενημερώσει ΚΑΝΕΝΑΣ γι' αυτή την πιθανότητα, αλλά όλοι μας μπορούμε να τον φανταστούμε πολύ εύκολα τον λόγο...;)

8 σχόλια:

  1. και άξιο απορίας είναι αν αυτοί οι αποκωδικοποιητές, που μας αγχώνουν να τρέξουμε να αγοράσουμε, θα υποστηρίζουν το μελλοντικό HD... πολύ κακό για το τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό δεν το είχα σκεφτεί. Καλά αν παίζει και κάτι τέτοιο τότε τι να πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. οι αποκωδικοποιητές πάντα ξεκαθαρίζουν αν είναι SD ή HD

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πάντως κάνοντας μία πρόχειρη έρευνα στο e-shop, βλέπω ότι αρκετοί αποκωδικοποιητές ΔΕΝ το ξεκαθαρίζουν, και όσοι το ξεκαθαρίζουν, αν πρόκειται για SD, τότε το αναφέρουν κάπου που δεν θα το προσέξεις αν δεν διαβάσεις αναλυτικά την κάθε λεπτομέρεια. Και κάποιος που είναι άσχετος με τα τόσα πολλά τεχνικά χαρακτηριστικά αποκλείεται να διαβάσει όλα αυτά ώστε να πέσει στο μάτι του και το SD...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. emena pantos h thlewrash mou den deixnei tipota!mono hxo exei!o mpeg-2 pou exei mesa den ta katafernei!kai me thn proxhrh kartoula p bazeis mesa paizei kanonika!alla ontos den exei kammia diafora h poiothta eikonas!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ναι αλλα που την βρισκουμε αυτη την καρτουλα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. http://www.super-shopping.gr/index.php?searchStr=NEW+CAM+MODULE+NEOTION+Pocket+NP4+FTA%2B+PLUS+MPEG-4+%D8%C7%D6%C9%C1%CA%C7+%CA%C1%D1%D4%C1-%C4%C5%CA%D4%C7%D3+%C3%C9%C1+%C1%CD%C1%C2%C1%C8%CC%C9%D3%C7+TV+%28%D4%C5%CB%C5%D5%D4%C1%C9%C1+%D3%C5%C9%D1%C1%29%21&Submit=+OK+&act=viewCat

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Oτι πληρωνεις παιρνεις!
    Εγω αγορασα το 2010 AVerMedia A16A/A16AR PCI Hybrid DVB-T και ελεγε οτι ειναι Μpeg2 μονο...ομως αυτη τι στιγμη βλεπω τα παντα και σε ΗD χωρις κανενα προβλημα!
    Αν αγοραζεις μουφα αποκωδικοποιητη/τηλεοραση....αυτα παθαινεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή