Welcome Message

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ....

Δευτέρα 13 Ιουνίου 2011

Σκέψεις περί Δημοκρατίας: Μέρος 3ο


Έχω πει στο παρελθόν πως είμαι υποστηρικτής ενός αμεσοδημοκρατικού πολιτικού συστήματος, επειδή θεωρώ πως το παρόν σύστημα δεν είναι δημοκρατικό. Τώρα θα προσπαθήσω να μιλήσω πιο αναλυτικά ως προς αυτό το θέμα, χωρίζοντας το θέμα σε 3 αναρτήσεις. Σε αυτή την ανάρτηση θα προτείνω συγκεκριμένες αλλαγές που πρέπει να γίνουν άμεσα ώστε το πολίτευμά μας να δείχνει τον στοιχειώδη σεβασμό στην δημοκρατία:

ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟΤΕΡΗ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΕΥΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αποδεχόμενος (προσωρινά) την αντιπροσωπευτική δημοκρατία, πιστεύω πως είναι αναγκαίες κάποιες αλλαγές στο Σύνταγμά μας. Αυτά που θα πω τώρα πιστεύω πως θα βρουν σύμφωνους ακόμα και αυτούς που βγάζουν σπυράκια στην ιδέα μιας άμεσης δημοκρατίας. Ο λαός θα πρέπει να διαμαρτυρηθεί και να πιέσει, όσο πιο έντονα μπορεί, την κυβέρνηση και τους πολιτικούς μας για τις αλλαγές αυτές, αφού αυτή την στιγμή δεν υπάρχει άλλος τρόπος να διεκδικήσεις κάτι τέτοιο.

ΑΛΛΑΓΗ 1η

Άμεση αναθεώρηση του άρθρου 86 του συντάγματος που αναφέραμε στο 1ο μέρος, περί ευθύνης υπουργών. Οι νόμοι γι' αυτούς που εξουσιάζουν, θα πρέπει να είναι, αν όχι αυστηρότεροι, τουλάχιστον ίσοι με τους υπόλοιπους πολίτες. Αυτό που συμβαίνει τώρα, είναι τουλάχιστον προκλητικό.

ΑΛΛΑΓΗ 2η

Επιβολή στα τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά κανάλια, για ίση προβολή ΟΛΩΝ των κομμάτων (και των 23 ή όσα είναι τέλος πάντων) καθ όλη την διάρκεια του χρόνου και όχι μόνο προεκλογικά. Αν γίνονται debates να συμμετέχουν όλα τα κόμματα και όχι μόνο αυτά της βουλής.

ΑΛΛΑΓΗ 3η

Απαγόρευση κάθε είδους διαφήμισης κόμματος στους δρόμους και στα κανάλια, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για μία αφίσα που θα δείχνει απλώς τη φάτσα ενός αρχηγού κόμματος και τίποτα ουσιαστικότερο. Το συζητάω εάν πρόκειται για αφίσες ή διαφημίσεις που παρουσιάζουν πολιτικές θέσεις, αλλά και αυτό μόνο υπό την προϋπόθεση της ίσης δυνατότητας να κάνουν το ίδιο όλα τα κόμματα. Αυτό, επειδή είναι αδιανόητο να έχει ένα κόμμα πλεονέκτημα ενός άλλου, λόγω οικονομικής δυνατότητας.

ΑΛΛΑΓΗ 4η

Να μπει κανονισμός στο Σύνταγμα όπου θα υποχρεούνται οι πολιτικοί να διεξάγουν δημοψήφισμα σε περίπτωση συλλογής συγκεκριμένου αριθμού υπογραφών από τον λαό. Επίσης να μπορεί και ο πρόεδρος της δημοκρατίας να αποφασίσει κάτι τέτοιο, αλλά και η αντιπολίτευση εάν το ψηφίσει συγκεκριμένος αριθμός βουλευτών (πχ 100 βουλευτές).

ΑΛΛΑΓΗ 5η

Οι κυβερνήσεις να είναι άμεσα ανακλητές εάν ένα σημαντικό ποσοστό του λαού το αποφασίσει (με την γνωστή διαδικασία των υπογραφών). Επίσης σε περίπτωση που μία κυβέρνηση θεωρήσει πως πρέπει να εφαρμόσει κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε υποσχεθεί προεκλογικά, τότε να μην έχει το δικαίωμα να το κάνει και ο μόνος τρόπος να συνεχίσει να είναι το δημοψήφισμα ώστε ο λαός να αποφασίσει εκ νέου με τα νέα δεδομένα.

ΑΛΛΑΓΗ 6η

Να καταστεί σαφές εάν ο λαός έχει δυνατότητα να αποδοκιμάσει το πολιτικό σύστημα και να ζητήσει αλλαγή αυτού, μέσω των εκλογών (πχ ψηφίζοντας λευκό), ώστε να μην απαιτείται η βίαιη διαμαρτυρία για να του δώσουν σημασία οι ολιγάρχες. Επίσης, κάθε αλλαγή του εκλογικού νόμου, να πρέπει να περνάει από δημοψήφισμα ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί.

ΑΛΛΑΓΗ 7η

Σε περίπτωση που αποδειχθεί πως πολιτικός λειτούργησε κάτω από το τραπέζι, πήρε μίζα, ή έκανε ύποπτες συμφωνίες σε βάρος του λαού, να γίνεται δήμευση της περιουσίας του και πολυετής φυλάκιση.

ΑΛΛΑΓΗ 8η

Καθορισμός διαδικασιών από την κυβέρνηση, για περαιτέρω διαμόρφωση του Συντάγματος από τον ίδιο τον λαό πλέον, με νόμιμες και φυσιολογικές διαδικασίες και όχι πια κατόπιν άσκησης πίεσης μέσω διαμαρτυρίας. Να διαμορφωθούν οι συνθήκες ώστε σιγά σιγά αυτό να περνάει στα χέρια του λαού. Ώστε κάποια στιγμή να φτάσει στο σημείο, το Σύνταγμά μας να είναι διαμορφωμένο στα πρότυπα είτε ενός πολιτεύματος σαν αυτό που περιέγραψα στο 2ο μέρος, είτε σαν οποιοδήποτε άλλο αμεσοδημοκρατικό πολίτευμα τέλος πάντων που να αποδειχθεί λειτουργικό και πάνω απ' όλα δίκαιο!

ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΕΧΩ ΚΑΙ ΕΝΑ ΑΙΤΗΜΑ

Όσοι πολιτικοί κυβέρνησαν από το 74' και μετά, οι οποίοι κρίνονται αντικειμενικά ως αποτυχημένοι, να τους αφαιρεθεί το δικαίωμα να είναι βουλευτές και να ξαναθέσουν υποψηφιότητα και επίσης να τους κοπεί εντελώς η σύνταξη που ενδεχομένως να παίρνουν μερικοί ως πρώην βουλευτές και κάθε προνόμιο που έχουν ως πρώην ή νυν βουλευτές. Αν πεινάνε, ας δουλέψουν για να ζήσουν. (είδατε; είμαι επιεικής. Δεν ζήτησα φυλάκιση ή δήμευση της περιουσίας τους)

ΕΠΙΛΟΓΟΣ

Αυτά θα ήθελα να αιτηθούν και να εφαρμοστούν άμεσα από την επόμενη κυβέρνηση. Θεωρώ πως είναι ρεαλιστικά αιτήματα και μπορούν να γίνουν. Ο μόνος τρόπος βέβαια είναι να ασκηθεί πίεση με κάθε τρόπο, διότι όπως είπαμε, το παρόν σύστημα δεν μας παρέχει σίγουρο και ειρηνικό τρόπο διεκδίκησης κάποιου αιτήματος. Δυστυχώς είμαστε μόνοι, και μόνοι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο. Το θετικό είναι πως πάνω κάτω αυτά τα αιτήματα έχει και το κίνημα των αγανακτισμένων, στο οποίο θεωρώ πως οφείλει να συμμετάσχει κάθε άνθρωπος που ενοχλείται με αυτό που γίνεται αυτή την εποχή.

Εδω τελειώνει και το 3ο και τελευταίο μέρος του θέματος "Σκέψεις περί Δημοκρατίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου